Holebihuis neemt opnieuw deel aan Baltic Pride

Net als de vorige jaren, trok een enthousiaste delegatie naar Riga (Letland) om deel te nemen aan de Baltic Pride.

Net zoals de vorige jaren, trok Holebihuis Vlaams Brabant, open huis voor seksuele oriëntatie en genderidentiteit, met een enthousiaste delegatie naar Riga (Letland) om deel te nemen aan de Baltic Pride. Samen met 8 000 deelnemers, waaronder ook Brussels Parlementslid Bruno De Lille, trotseerden de vrijwilligers van het Vlaams-Brabantse regenbooghuis een kleine honderd tegenbetogers.

”Een heel verschil met 3 jaar geleden toen er enkele duizenden tegenbetogers opdaagden en de sfeer heel wat grimmiger was” zegt Chille Deman, oud-voorzitter van The Belgian Pride.

Toch is er nog een hele weg af te leggen. “Op de huidige kaart van Ilga Europe staat Letland slechts op de 40ste plaats wat holebi- en transrechten betreft. Hiermee is het land de slechts-scorende EU-lidstaat. Desondanks is er een voorzichtige positieve evolutie te merken in de publieke opinie en werden er enkele mijlpalen bereikt. Zo neemt voor het eerst een delegatie van de Europese Commissie deel aan de parade, en ook 3 delegaties van Letse politieke partijen. Het bedrijf Accenture zorgt voor een primeur: zij bijten de spits af als allereerste zichtbare delegatie uit de Letse private sector” verklaart Kaspars Zalitis, co‑voorzitter van de Baltic Pride. “De uitdrukkelijke internationale steun en participatie is uiterst belangrijk en betekenisvol voor ons. We zijn dan ook heel blij dat onze Belgische partners ons ook dit jaar komen versterken.”

“Sinds de organisatie van de Europride in 2015 is er in Letland op wetgevend vlak geen enkele evolutie gemaaakt: geen anti-discriminatiewet, geen samenlevingscontract, ... Dit komt deels door de invloed van de Orthodoxe kerk, en deels door de rechtstreekse invloed van de Russische media” vult Dimitri Cools, voorzitter van Holebihuis Vlaams‑Brabant aan.

De Vlaams-Brabantse delegatie van een vijftiental vrijwilligers, nam vrijdag ook deel aan de “Freedom of Speech and Assembly conference”. Holebihuis Vlaams‑Brabant is trouwens één van de ondersteunende partners van dit event. Daarnaast legden de vele vrijwilligers ook nog tal van contacten, woonde ze verschillende seminaries bij en wisselden ze verschillende ervaringen uit ondermeer over de verschillen in de aanpak van HIV-besmettingen.

Bekijk alle foto's hier!

De groep vrijwilligers van het Holebihuis in Riga tijdens de Pride-optocht. Ze dragen regenboogvlaggen, de Belgische vlag en een vlag van het Holebihuis en kijken naar de camera.

Bericht gepubliceerd op
10 juni 2018

Word een UniQue vrijwilliger!

Wist je dat Regenbooghuis UniQue volledig draait op vrijwilligers? Ook jij kan ons helpen.

Op zoek naar een vergaderlocatie?

De zalen in UniQue zijn te huur aan vriendenprijzen.