Lancering stemmen2018.be

“Stemmen 2018” roept lokale besturen op het welzijn van holebi’s en transgenders te bevorderen

“Stemmen 2018” roept lokale besturen op het welzijn van holebi’s en transgenders te bevorderen

Holebihuis Vlaams‑Brabant, open huis voor seksuele oriëntatie en genderidentiteit, lanceert op 17 mei (IDAHOT, de internationale dag tegen holebifobie en transfobie) haar #Stemmen2018‑campagne in Drogenbos naar aanleiding van de komende gemeenteraadsverkiezingen. De campagne kwam over de politieke grenzen heen tot stand in samenwerking met de holebi- en transgendernetwerken van de partijen CD&V, Groen, N-VA, Open Vld, PVDA en sp.a. Ook de andere roze huizen – Regenbooghuis Limburg, Het Roze Huis – çavaria Antwerpen, Casa Rosa en REBUS – en de holebi- en transgenderkoepel çavaria werken actief mee aan de campagne.

Lokaal beleid: dicht bij de mensen

"De voorbije decennia werden in ons land verschillende initiatieven genomen om het leven en welzijn van holebi’s en transgenders te verbeteren”, aldus Jennifer Tuttle, coördinator van de werkgroep politiek van Holebihuis Vlaams-Brabant. “Vaak speelden deze initiatieven zich af op het federale, het gewestelijk of gemeenschapsniveau, maar ook op het niveau van de steden en gemeentes kunnen holebi’s en transgenders nog steeds extra ondersteuning gebruiken."

Welzijn van holebi’s en transgenders bevorderen

Op 14 oktober 2018 worden in België nieuwe gemeentebesturen verkozen. “De lokale besturen in ons land hebben een grote impact op het dagelijkse leven van ons allen”, zo vervolgt Dimitri Cools, voorzitter van Holebihuis Vlaams-Brabant. “Met de campagne Stemmen 2018 slaan de holebi- en transgenderbewegingen in Vlaanderen en de holebi- en transgendernetwerken van zes politieke partijen (CD&V, Groen, N-VA, Open Vld, PVDA en sp.a) de handen in elkaar. Samen met hen roepen wij de kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op om het welzijn van holebi’s en transgenders in hun beleid verder te bevorderen.”

Concrete eisen

Stemmen 2018 vraagt dat iedere lokale lijst de volgende drie centrale actiepunten onderschrijft:

  • De gemeentelijke administratie maakt gebruik van genderneutrale of gender-inclusieve formulieren;
  • Aan het gemeentelijke subsidiereglement wordt een anti‑discriminatiecharter toegevoegd waarin holebi- en transfobie mee opgenomen worden;
  • Het beleidsdomein gelijke kansen wordt in de legislatuur 2019-2025 aan de bevoegdheden van de burgemeester of een schepen toegekend. Hij of zij ontwikkelt een gelijkekansenbeleid waarin ook aandacht wordt gegeven aan holebi’s en transgenders. Hiervoor kan geput worden uit het regenboogmenu dat op de campagnewebsite terug te vinden is.

Startevenement

De officiële aftrap van de Stemmen 2018 campagne vindt plaats in Drogenbos op 17 mei, om 11u bij “Enough Room for Space” (Sterstraat 10, 1620 Drogenbos). Tot voor kort weigerde het gemeentebestuur van Drogenbos, als één van de laatsten in Vlaams-Brabant, de regenboogvlag op de international dag tegen holebi- en transfobie uit te hangen. Vele inwoners van deze gemeente in de Brusselse rand waren het echter niet eens met deze beslissing en hingen onder impuls van Enough Room for Space zelf posters en stickers met de regenboogkleuren op. Mede hierdoor gaf het gemeentebestuur begin deze week aan toch deel te nemen aan deze jaarlijkse actie en zelfs verder te willen inzetten op de verbetering van het welzijn van holebi’s en transgenders in de gemeente.

Kandidaten die opkomen voor de lokale verkiezingen kunnen vanaf dan de eisen onderschrijven op www.stemmen2018.be.

Bericht gepubliceerd op
17 mei 2018

Op zoek naar een vergaderlocatie?

De zalen in UniQue zijn te huur aan vriendenprijzen.

Word een UniQue vrijwilliger!

Wist je dat Regenbooghuis UniQue volledig draait op vrijwilligers? Ook jij kan ons helpen.