Blog/Nieuws  •  Foto's  •  Contacteer ons  •  Pers

Hoe gaat het écht met jou?

Affiche WG Take Care

Jezelf kunnen zijn en goed in je vel zitten, dat is élke dag belangrijk. Naar aanleiding van de Werelddag Geestelijke Gezondheid  op 10 oktober, lanceert UniQue, het Vlaams-Brabantse regenbooghuis, haar affichecampagne waarin aandacht gevraagd wordt voor het welzijn van holebi’s, transgender- en interseksepersonen. 

Het mentaal welzijn van LGBTI+-personen ligt sowieso gemiddeld lager dan dat van mensen die niet LGBTI+ zijn. De impact van COVID-19 pandemie en de noodzakelijke tegenmaatregelen zet ieders welzijn extra onder druk. Dat blijkt onder meer uit de cijfers van Lumi, de opvang- en infolijn voor vragen rond gender en seksuele voorkeur.

In de periode van midden maart tot midden mei waren er dit jaar 65% meer gesprekken dan in dezelfde periode vorig jaar. Dubbel zoveel van de oproepen in diezelfde periode gingen nadrukkelijk over angst, eenzaamheid, suïcide en depressie. Het volledige rapport kan u lezen op de website van çavaria, onze Vlaamse LGBTI+-koepel: www.cavaria.be/covid19-lgbti

Eenzaamheid, isolatie of een moeilijke situatie in je “eigen kot” zorgt voor meer gepieker en getwijfel, zeker bij wie al in de knoop zit met zaken zoals seksuele oriëntatie, genderidentiteit, coming-out,... Ook holebifoob en transfoob geweld, zowel verbaal als fysiek, is nefast voor het persoonlijk welbevinden. In tijden van “social distancing” is elkaar ondersteuning bieden eens zo belangrijk.

In het leven hebben we een aantal zaken niet zelf in de hand. Toch zijn er een heleboel dingen waar we zelf wél wat aan kunnen doen. Om die reden roepen we met de bijgevoegde affiches op om geweld steeds te melden. We moedigen mensen aan om in te zetten op de dingen die ze zelf kunnen veranderen, zodat we steun kunnen vinden bij, en bieden aan elkaar.

Op www.cavaria.be/wecare vindt u concrete tips om afgestemde zorg te kunnen bieden aan holebi’s, transgender- en interseksepersonen. Onder andere een zelfchecklist, een overzicht van de bestaande info- en hulplijnen en een overzicht van de LGBTI+-verenigingen helpen u op weg. Zo kan u nog inclusiever werken en de drempel voor LGBTI-personen verder verlagen.

Ook de website van de Vlaamse overheid http://www.checkjezelf.be zet je op weg, in coronatijden én daarbuiten, om mentaal fit te blijven! Je vindt er ondermeer tips, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen.

 

 

Dit is een Blogbericht,
geplaatst op 10 oktober '20


Dit bericht behoort tot de volgende groep(en):
- UniQue, Vlaams-Brabants Regenbooghuis

© 2020 - Regenbooghuis UniQue vzw • Privacy

Design & code by crossmark.be