Regenboogvlag wappert over heel het land op 17 mei

Op 17 mei is het de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Het is dan 23 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geesteszieken schrapte. LGBTI+ organisaties in Vlaanderen roepen gemeentes, bedrijven, scholen en burgers op om die dag de regenboogvlag te laten wapperen als teken tegen discriminatie en haat.

Voor het vijfde jaar op rij hebben alle Vlaamse gemeentes zich geëngageerd om op 17 mei de regenboogvlag te hijsen in het kader van de IDAHOT campagne. De campagne wordt georganiseerd door çavaria – de koepelorganisatie van LGBTI+ verenigingen – en haar partnerorganisaties UniQue, Casa Rosa, Regenbooghuis Limburg en Het Roze Huis – çavaria Antwerpen. Ze benadrukken dat acties zoals IDAHOT nog altijd erg belangrijk zijn: de strijd tegen holebi- en transfobie is nog niet voorbij.

“Omdat België relatief hoog scoort qua wetgeving rond gelijke rechten voor LGBTI+ personen, denken mensen wel eens dat we geen discriminatie ervaren in het dagelijks leven, maar dat is niet zo”, zegt Ryan Lynn Tuttle, een van de coördinatoren van de Vlaamse IDAHOT-campagne. “Uit een studie van UZ Gent en het Transgender Infopunt bleek onlangs dat 93% van de LGBTI+ personen in de afgelopen twee jaar verbaal geweld hebben meegemaakt. In diezelfde periode is 37% slachtoffer geweest van fysiek geweld.”

Dat heeft uiteraard ook een grote impact op het mentaal welzijn van de LGBTI+ gemeenschap. Uit dezelfde studie blijkt dat ongeveer een kwart van alle LGBTI+ personen ooit een zelfmoordpoging heeft ondernomen, zes keer meer dan de algemene Belgische bevolking. Vlaams minister van Gelijke Kansen, Bart Somers: “In Vlaanderen en België zijn we op wettelijk vlak koploper als het om LGBTI-rechten gaat. We mogen terecht fier zijn dat we dit jaar opnieuw naar de tweede plaats stijgen op de Rainbow Index. Maar onze wetten zijn slechts papieren tijgers als we er niet in slagen deze tolerantie ook te vertalen naar het dagdagelijks samenleven. Laat dat vandaag de boodschap zijn van alle 300 Vlaamse steden en gemeenten die de regenboogvlag hijsen. Het engagement om elke dag opnieuw te werken aan een Vlaanderen waar iedereen zichzelf kan zijn.”

Discriminatie bestrijden gaat natuurlijk over meer dan louter symbolische acties. “We weten vanuit onze bevraging tijdens de IDAHOT-campagne dat twee derde van de gemeentes minstens één bijkomende actie onderneemt,” zo zegt Dimitri Cools, voorzitter van UniQue, het Vlaams-Brabantse regenbooghuis. “Zo voorziet men bijvoorbeeld educatieve mappen rond LGBTI+ thema’s voor scholen, of worden LGBTI+ personen in beeld gebracht en contactgegevens van LGBTI+ organisaties verspreid in de gemeentelijke communicatie.” Burgers kunnen zelf ook een steentje bijdragen door hun werkgever, school of gemeente te vragen om ook doorheen de rest van het jaar verder te gaan dan die symbolische vlag.

Anderzijds is er nog altijd veel ruimte voor verbetering. De helft van de Vlaamse gemeenten heeft geen schepen van gelijke kansen en slechts 19% heeft een medewerker om beleid rond LGBTI+ burgers uit te stippelen.  “Een schepen en ambtenaar die specifiek rond gelijke kansen werken, zijn essentieel om een gemeente inclusief te maken voor al haar burgers. We hopen dan ook dat deze cijfers hoger zullen zijn na de verkiezingen van 2024”, sluit Dimitri Cools af.

 

 

Perscontact (niet voor publicatie)

Ryan Lynn Tuttle

Co-coördinator Vlaamse IDAHOT campagne en ondervoorzitter UniQue Vlaams-Brabants Regenbooghuis

ryanlynn.tuttle@unique-rbh.be

+32 477 58 31 47

 

Bericht gepubliceerd op
17 mei 2023

Op zoek naar een vergaderlocatie?

De zalen in UniQue zijn te huur aan vriendenprijzen.

Word een UniQue vrijwilliger!

Wist je dat Regenbooghuis UniQue volledig draait op vrijwilligers? Ook jij kan ons helpen.