Bezoek aan de tentoonstelling ‘Holebi’s in nazi-Europa’

07 oktober 2023

Helaas!

Dit event is reeds afgelopen!

44615234_181826882720676_1360768183379689472_n

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn naar schatting 15.000 holebi’s in de concentratiekampen beland. Het merendeel van hen kwam om het leven. Nog eens tienduizenden zijn veroordeeld door de nazi’s. Het verhaal van
deze holebi’s was lange tijd niet bekend. Maar de tentoonstelling ‘Holebi’s in nazi-Europa’ in de Kazerne Dossin in Mechelen brengt daar verandering in. Samen met Hallemaal Gelijk brengen we op 7 oktober een begeleid bezoek aan deze tentoonstelling.  

De expo plaatst de vervolging van homoseksuele mannen en vrouwen tijdens het naziregime in een ruim geografisch kader – al staat de toestand in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland centraal – en belicht deze onderdrukking over een langere periode. Homo’s en lesbiennes kenden uiteenlopende lotsbestemmingen. Sommigen kozen voor een leven in ballingschap, anderen leidden een dubbelleven. In Duitsland alleen al werden
door het regime bijna 100.000 homoseksuelen geregistreerd, van wie 50.000 een veroordeling opliepen. Tussen 5.000 en 15.000 homoseksuelen belandden in een concentratiekamp. Hun lot verschilde echter aanzienlijk van kamp tot kamp en naargelang de datum van hun opsluiting.  

Het hele verhaal komen we te weten op zaterdag 7 oktober. Met een gids trekken we doorheen de tentoonstelling. Aansluitend zakken we af naar Mechelen-centrum voor een drankje en een hapje. We praten na bij enkele heerlijke warme en koude tapas en een aangepast drankje in Restaurant Sava op de Grote Markt in Mechelen. Prijs: 25 euro. Bevestig zeker bij je inschrijving of je al dan niet de voetjes mee onder tafel schuift.

PRAKTISCH 

-Prijs: 15 euro
(inclusief gids) 

-Afspraak:  

· 13u station
Halle of  

· 14u15
ingang Kazerne
Dossin Goswin de Stassartstraat 153 in
2800 Mechelen 

  -Inschrijven verplicht
via hallemaalgelijk@gmail.com. Laat zeker weten met hoeveel personen je wenst deel te nemen en of je ’s avonds wil aansluiten voor het avondmaal. 

-Locatie avondmaal en prijs: wordt binnenkort meegedeeld. We gaan eerst nog even uitzoeken welk gastronomisch plekje onze voorkeur geniet. Maar zoals je weet houdt Hallemaal Gelijk het steeds zeer democratisch. 

Word een UniQue vrijwilliger!

Wist je dat Regenbooghuis UniQue volledig draait op vrijwilligers? Ook jij kan ons helpen.

Op zoek naar een vergaderlocatie?

De zalen in UniQue zijn te huur aan vriendenprijzen.