Workshop "What makes us feel good in activist spaces"

13 mei 2024

Helaas!

Dit event is reeds afgelopen!

extern
 • Wanneer?

  13/05/2024 vanaf 19:00
 • Waar?

  *UniQue - UniQue.BAR (Ontmoetingsruimte) (49p)
  Leuvensestraat 5 bus 1-2
  B-3010 Kessel-Lo - Leuven
  (toegankelijk-voor-rolstoelgebruikers)
 • Soort event:

  Activiteiten
 • Vereniging:

  Externe boeking

Workshop "What makes us feel good in activist spaces"

Voor vragen en om je in te schrijven stuur een e-mail naar lee.eisold@kuleuven.be

De workshop heeft maximaal 15 plaatsen. Je kunt deelnemen zonder je in te schrijven, maar dan loop je het risico dat de workshop al volgeboekt is. Laat het me graag van tevoren weten als je iets nodig hebt om goed deel te kunnen nemen en ik zal mijn best doen om het mogelijk te maken.

Facebook event : https://www.facebook.com/events/1547403286057590

Wat hebben we nodig om ons in activistische ruimtes goed te voelen?

Steeds meer ruimtes willen veilige(re) plekken zijn waar iedereen kan deelnemen en zich geaccepteerd voelt zoals die is. Organisatoren geven aan dat elke vorm van discriminatie niet thuishoort op hun evenement of in hun locatie. Ze stellen regels op of bieden contactpersonen voor momenten van ongemak, conflict, pijn of angst. Vaak gebruiken we eenvoudige categorieën om te beschrijven wie welkom is (of niet) om een ruimte veiliger te maken. Maar wat geeft ons eigenlijk een goed gevoel in activistische en gemeenschappelijke ruimtes? Wat moedigt ons aan om lid te worden en actief deel te nemen? Welke rol spelen de fysieke ruimte, het ontwerp, de geluiden en de geuren? En is het mogelijk om met alle vormen van discriminatie tegelijkertijd rekening te houden en ze allemaal uit te sluiten?

In een workshop van 3 uur verkennen we deze vragen met hulp van al onze zintuigen. Sculpturen, collages, tekeningen, beweging, video's, spraaknotities, schrijven... elke methode is welkom om je gedachten en ervaringen uit te drukken. Je kunt een uitdrukkingsvorm gebruiken die je goed kent of experimenteren met iets compleet nieuws. Er wordt wat materiaal verstrekt, maar je kunt ook je eigen materiaal meebrengen.

Deze workshop staat open voor iedereen die een of meer vormen van discriminatie ervaart, zoals racisme, seksisme, classisme, validisme, leeftijdsdiscriminatie en/of discriminatie op basis van seksualiteit, gender/trans* identiteit of neurodivergentie.

Over mij

Mijn naam is Lee Eisold (die/hen) en ik ben een witte queere niet-gehandicapte wetenschapper-activist. Ik ben getraind in het geven van antidiscriminatie-, empowerment- en sensibiliseringsworkshops vanuit een kritisch diversiteitsperspectief. Ik ben in de zomer van 2021 van Duitsland naar België verhuisd voor mijn doctoraat aan de KU Leuven. In mijn onderzoek werk ik samen met mensen die betrokken zijn bij verschillende activistische strijden, groepen en bewegingen. Samen onderzoeken we wat intersectionaliteit voor hen en voor hun activistische werk betekent.

Deze workshop maakt deel uit van (een vooronderzoek voor) dit onderzoeksproject. Met jullie toestemming wil ik een aantal van de ideeën die we samen formuleren opnemen in mijn artikelen en activisme. Als je geïnteresseerd bent, zullen we ook bespreken hoe onze ideeën zich verder kunnen verspreiden en groeien.

Ik geef de workshop in het Engels maar het is geen probleem als jij liever in het Nederlands, Frans of Duits praat (of Spaans en Italiaans met eenvoudige woorden). Ik kan je helpen met vertalen.

Toegankelijkheid

De workshop vindt plaats in de bar van UniQue Regenbooghuis Leuven. Die bevindt zich op straatniveau zonder trappen of grotere drempels. De toiletten zijn genderneutraal maar helaas niet rolstoeltoegankelijk. Het Regenbooghuis is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er is openbare parkeergelegenheid voor auto's en fietsen op het Baron August de Bekker Remy Plein (100m, 1 parkeerplaats voor personen met een handicap). We hebben de ruimte voor onszelf, dus het zal relatief rustig zijn en we kunnen ons verspreiden. Er zijn verschillende types stoelen/zetels/sofa’s ter beschikking. Je bent welkom om op ieder moment te pauzeren.

Word een UniQue vrijwilliger!

Wist je dat Regenbooghuis UniQue volledig draait op vrijwilligers? Ook jij kan ons helpen.

Op zoek naar een vergaderlocatie?

De zalen in UniQue zijn te huur aan vriendenprijzen.