Gemeenten tonen solidariteit met Regenbooggemeenschap

Voor het eerst hebben alle gemeenten in Vlaanderen zich geëngageerd om zondag de regenboogvlag uit te hangen.”

Logo Idahot 2020

Op zondag 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie, roepen de regenbooghuizen van Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en Oost-en West-Vlaanderen en çavaria alle steden en gemeenten op de regenboogvlag uit te hangen. Dit jaar is extra betekenisvol: op 17 mei zal het exact 30 jaar geleden zijn dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte.

Op de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie, kortweg IDAHOT, worden wereldwijd acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de holebi- en transgenderbeweging. De meest in het oog springende daarvan is wellicht het symbolisch hijsen van de regenboogvlag, die als teken van solidariteit aan talloze openbare gebouwen verschijnt.

Ook bij ons wordt aan die oproep gehoor gegeven. “In 2019 namen al vrijwel alle gemeenten deel aan de IDAHOT-actie,” zo zegt Jennifer Tuttle, coördinator van de Vlaamse IDAHOT-campagne. “Maar in 2020 hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt. Voor het eerst hebben alle gemeenten in Vlaanderen zich geëngageerd om zondag de regenboogvlag uit te hangen.”

De editie van dit jaar is natuurlijk nog extra uitzonderlijk omwille van de coronacrisis, die ook op de holebi- en transgendergemeenschap een zichtbare invloed heeft. Zo zag Lumi, de vroegere Holebifoon, het aantal oproepen over gender en seksuele voorkeur met zo’n vijftig procent stijgen. Bovendien kan de lockdown iemand uit de gemeenschap nog meer bewust maken van het vaak niet zo vanzelfsprekende “gewone” leven. Manon Van Engelen, medewerker van Regenbooghuis Limburg, getuigt:  “Holebi’s en transgenders blijken de lockdown vaak net als heel veilig te ervaren. Nu ze niet naar hun werk gaan en minder buiten komen, hebben ze geen last van pesterijen en moeten ze geen afwijzende blikken trotseren. Daaruit spreekt een pijnlijke waarheid: zelfs in normale omstandigheden krijgen ze nog steeds regelmatig te maken met tegenkanting en onbegrip.”

Een overzicht van de deelnemende gemeenten vind je op http://www.idahot.be

Bericht gepubliceerd op
15 mei 2020

Op zoek naar een vergaderlocatie?

De zalen in UniQue zijn te huur aan vriendenprijzen.

Word een UniQue vrijwilliger!

Wist je dat Regenbooghuis UniQue volledig draait op vrijwilligers? Ook jij kan ons helpen.