Persbericht: IDAHOT 2021

Op maandag 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie, roept UniQue alle steden en gemeenten op om de regenboogvlag uit te hangen.

Gemeenten tonen opnieuw solidariteit met de regenbooggemeenschap

Op maandag 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie, roept UniQue samen met de regenbooghuizen van Antwerpen, Limburg, Oost- en West- Vlaanderen, en çavaria alle steden en gemeenten op om de regenboogvlag uit te hangen. Op deze dag herdenkt de regenbooggemeenschap dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte.

foto van Mister Gay Belgium en de coördinator van onze werkgroep Politiek voor een wapperende regenboogvlag in Leuven

Op de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie, kortweg IDAHOT, worden wereldwijd acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de holebi- en transgenderbeweging. De meest in het oog springende daarvan is het hijsen van de regenboogvlag, die als teken van solidariteit aan talloze openbare gebouwen verschijnt.

Ook bij ons wordt aan die oproep gehoor gegeven. “Voor het derde jaar op rij hebben alle Vlaamse gemeenten zich geëngageerd om de regenboogvlag uit te hangen,” zo zegt Jennifer Tuttle, coördinator van de Vlaamse IDAHOT-campagne. “Daarnaast zijn we ook dankbaar voor het massale, spontane hijsen van de regenboogvlag door burgers en gemeenten na de tragische gebeurtenissen in Beveren in maart. Het is een tijd van gemengde gevoelens voor onze gemeenschap: het is nogmaals duidelijk geworden dat we een reëel risico op geweld en discriminatie lopen, gewoon door onszelf te zijn, maar tegelijk krijgt die realiteit ook steeds meer algemene aandacht.”

De editie van dit jaar beperkt zich niet enkel tot het hijsen van de regenboogvlag. Çavaria en de regenbooghuizen geven in de week van 17 mei gratis vormingen over diversiteit aan professionals die werken met jongeren. Daarnaast worden de gemeenten gevraagd om een brief te sturen naar een zusterstad met de vraag om een solidariteitsactie uit te voeren. Zo stuurde de stad Leuven vorig jaar als teken van dankbaarheid een regenboogvlag naar zusterstad Krakau toen die laatste zich weigerde aan te sluiten bij de "LGBTQI+-vrije" zones elders in Polen.

“De IDAHOT campagne is niet enkel belangrijk omwille van het symbolische hijsen van de regenboogvlag, maar laat ons ook toe om de evolutie van een regenboogbeleid bij de gemeenten op te volgen,” zo zegt Dimitri Cools, voorzitter van UniQue – het Vlaams-Brabantse regenbooghuis. “Zo weten we nu bijvoorbeeld dat 39 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten ondertussen een schepen van gelijke kansen hebben, terwijl die positie voorheen in nauwelijks een derde van de gemeenten bestond. Aan de andere kant biedt maar vijf procent van de Vlaams-Brabantse gemeenten infosessies aan de gemeentescholen. Dat is een gemiste kans, aangezien onze verenigingen gratis infosessies geven.”

Bericht gepubliceerd op
14 mei 2021

Op zoek naar een vergaderlocatie?

De zalen in UniQue zijn te huur aan vriendenprijzen.

Word een UniQue vrijwilliger!

Wist je dat Regenbooghuis UniQue volledig draait op vrijwilligers? Ook jij kan ons helpen.