15 jaar provinciaal SOGIbeleid, een kristallen bruiloft

We mogen terugblikken op een rijke samenwerking van 15 jaar. Het was een perfect huwelijk en vaak ook een geslaagd triootje met de Stad Leuven.

We mogen met Holebihuis Vlaams-Brabant terugblikken op een rijke samenwerking van 15 jaar met de provincie. Het was een perfect huwelijk en vaak ook een geslaagd triootje met de Stad Leuven. Vandaag, wat ons betreft, staan we hier met een dubbel gevoel. Heel erg blij en dankbaar voor de mooie samenwerking, maar tegelijk ook met wat pijn in het hart. Maar goed, zoals Erasmus al schreef: “afstand scheidt enkel de lichamen, niet de geesten.”

 

Wat opzoekwerk rond kristal leverde het volgende op: een kristal is een hoeveelheid periodiek gerangschikte atomen of moleculen, en dit zowel in twee als in drie dimensies.

Atomen en moleculen in twee of drie dimensies, ja, die hebben wij wel in huis.

Transgender, interseks, holebi… een brede waaier aan moleculen in verschillende dimensies, kunnen we zeggen. Voor Holebihuis Vlaams-Brabant is het enorm belangrijk dat we werken aan de zichtbaarheid en aanvaarding van al die atomen en moleculen. Een gelijke behandeling van iedereen ondanks zijn of haar geaardheid. We hebben al een ferme weg afgelegd op dat vlak, maar de uitdaging blijft.

Daarom is een warm en participatief sociaal beleid noodzakelijk, waarin iedereen voldoende kansen krijgt om zichzelf te zijn en verder te ontplooien, waarin het ‘anders zijn’ gewoon is en een verrijking van het samenleven. Aristoteles schreef al: “de engste vorm van ongelijkheid is proberen om dingen die anders zijn, gelijk te maken”.

We hebben van een warme en omarmende samenwerking met de provincie mogen genieten. Dit vertaalde zich in een jaarlijkse structurele ondersteuning, die voor onze werking heel belangrijk is. Het geeft ons de mogelijkheid om het huis open en draaiende te houden. Om onze vrijwilligers (die moderne goede feeën) te ondersteunen en te motiveren binnen een duurzame werking.

 

Verder opzoekwerk leert ons dat materialen die uit kristallen bestaan, ook wel kristallijn genoemd worden. We hebben dan ook samen met de provincie sterke en krachtige kristallijntjes kunnen uitwerken. We denken dan aan het HolebifilmfestivalGender in de Blender, een uitwisselingsweek met Letse jongeren, acties rond HIV met de werkgroep Take Care in samenwerking met het UZ Leuven en Sensoa, regenboogvlaggenacties, het vierjaarlijkse holebitra-overleg waarop we acties en activiteiten bespreken, en veel meer...

Als we misschien enkel kristallijntoppers mogen kiezen, zouden we zeker de vlaggenactie rond IDAHOT van 2013 willen bovenhalen. Elk jaar op 17 mei hangen verschillende Vlaamse steden en gemeenten een regenboogvlag uit op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). In 2013 heeft de provincie zich ingezet om van deze gezamenlijke actie een enorm succes te maken, en hebben ze elke stad en gemeente een regenboogvlag geschonken.

2013 luidde tevens ook de start in van een internationaal parcours. We gingen het engagement aan samen te werken met Mozaika in Letland.  Zo hebben we samen met hen een uitgebreid uitwisselingsproject voor jongeren georganiseerd. Of mochten we met onze transgender in beeld tentoonstelling naar Letland trekken. De ondersteuning van hun projecten werden ook benadrukt door onze aanwezigheid op de EuroPride in Riga, en de Baltic Pride in Vilnius en Tallin.

 

Als we nog een laatste keer opzoekingswerk mogen bovenhalen, willen we nog meegeven dat meestal de zuivere stoffen in staat zijn tot het vormen van kristallen. De bekendste amorfe stof is glas, en zelfs kristalglas. En wat voor ons glashelder was, dat zijn de warme persoonlijke contacten met Karin Giroflé, de betrokkenheid waarmee Marc Florquin de fakkel overnam, en de constructieve gezellige ‘op de koffie’ momenten met Wivina Vandersteen, bij ons gekend als ons ‘Tante Wivina’.

Een Keniaans gezegde luid: Wil je snel gaan, ga alleen, wil je ver gaan, ga samen.
Zo zouden we onze samenwerking met de provincie kunnen samenvatten.

Wij willen de provincie hartelijk bedanken. Dankzij de intensieve betrokkenheid van de provincie en haar medewerkers hebben we ontelbare malen betekenisvolle projecten kunnen uitvoeren. Dat valt letterlijk te vertalen naar een betere lokale leefwereld voor heel wat holebi’s en transgenders, en dat is onbetaalbaar!

 

Een donkere foto van de ramen van de twee bovenste verdiepingen van het Provinciehuis van Vlaams-Brabant langs de buitenkant, de ramen zijn belicht met regenboogkleuren. Link bovenaan schijnt een wit ligt achter het logo van Vlaams-Brabant.

Bericht gepubliceerd op
08 november 2017

Word een UniQue vrijwilliger!

Wist je dat Regenbooghuis UniQue volledig draait op vrijwilligers? Ook jij kan ons helpen.

Op zoek naar een vergaderlocatie?

De zalen in UniQue zijn te huur aan vriendenprijzen.