We are people, not propaganda!

Onze aanwezigheid op de EuroPride 2015 in Letland heeft ons geraakt voor het leven. Dit jaar willen we er opnieuw staan, en doorduwen! En dat doen we!

Een banner met het logo van de Baltic Pride van 2016, een hartje gevormd uit verschillende driehoekjes in regenboogkleren met in witte letters 'BALTIC PRIDE'op een witte achtergrond met in de hoeken ook driehoeken in regenboogkleuren

De eerste ‘Baltic Pride’ vond plaats in 2005 onder de naam ‘Riga Pride’. De LGBT-organisatie Mozaika (die onlangs haar 10e verjaardag vierde!) was de moedige bezielster van dit event, dat veel homofobische tegenreacties kreeg.

Er volgden enkele jaren van tumult rond al dan niet mogen doorgaan van deze Pride, met blijvende tegenreacties tot fysiek geweld. In 2009 moest de mars zelfs toegestaan worden door de administratieve rechtbank van Riga. Vanaf dan noemt het event Baltic Pride, en roteert sindsdien tussen de Baltische hoofdsteden, in samenwerking met de lokale organisaties.

In 2015 nam de parade plaats als onderdeel van de EuroPride in Riga. Dit was historisch omdat het de eerste keer was dat de pan-Europese LGBT-rechten tot stand kwamen in een post-Sovjet-staat. Het werd tevens memorabel, want ook Holebihuis Vlaams-Brabant en de Belgian Pride waren massaal aanwezig. Er ontstonden vele emoties, inzichten en vooral een gevoel van ‘we horen elkaar te steunen, eender hoe, eender waar’.

Dit jaar willen wij er ab-so-luut weer bij zijn. In het kielzog van de baanbrekende EuroPride, moéten we er opnieuw staan in Vilnius. De EuroPride heeft véél in beweging gebracht, o.a. door zichtbaarheid, beloftevolle speeches en massale aanwezigheid van organisaties en politici binnen en buiten Europa. Daar mag het niet bij ophouden. De slogan ‘We are people, not propaganda’ kruipt daardoor door merg en been. De mènsen ter plaatse hebben óns nodig. 

Ontdek meer over de Baltic Pride op de website van LGL.

Bericht gepubliceerd op
10 april 2016

Op zoek naar een vergaderlocatie?

De zalen in UniQue zijn te huur aan vriendenprijzen.

Word een UniQue vrijwilliger!

Wist je dat Regenbooghuis UniQue volledig draait op vrijwilligers? Ook jij kan ons helpen.