Volg je HIV status op, en laat je testen!

Op 3 november lanceerde we samen met Provincie Vlaams-Brabant onze HIV test-campagne. Doel: we benadrukken het belang van je status te kennen.

Een promo-banner van de website testen.holebihuis.be, een foto van een persoon die in een menigte loopt, de menigte is zwart-wit maar de persoon is in kleur, links staat in een wit vak in rode letters de woorden 'Ik ken mijn HIV status, ik ben getest! En jij?' en onderaan op een rode horizontale streep staat in witte letters 'Volg je HIV status op en laat je testen' en 'Wij helpen je aan een (zelf)test op testen.holebihuis.be'

Onze campagne

De provincie Vlaams-Brabant en Holebihuis Vlaams-Brabant, samen met Sensoa, het Instituut voor Tropische geneeskunde Antwerpen, AIDS referentiecentrum Leuven en Universitair Ziekenhuis Leuven, starten op 3 november een campagne om risicogroepen aan te zetten zich vroegtijdig te laten testen op HIV. Zo hopen ze het aantal HIV-infecties te verminderen.

Wie vroeger de diagnose HIV kreeg, keek aan tegen een drastisch lagere levensverwachting. Dat is door de vooruitgang van de wetenschap niet meer het geval. Intussen is een HIV-infectie goed te behandelen.

Maar door de betere behandeling nam ook het risicogedrag toe. Mannen die seks hebben met mannen lopen een verhoogd risico op aids. Zo’n 30 % van de nieuwe infecties situeren zich in deze groep. Jaarlijks krijgen een 400-tal homoseksuele mannen het slechte nieuws dat ze drager zijn van het virus.

‘Dit cijfer willen we naar beneden brengen’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gezondheid en gelijke kansen. ‘Eén van de manieren is door mensen die soms onveilige seks hebben aan te zetten tot regelmatig en vroegtijdig testen’.

Daarom werkte de provincie Vlaams-Brabant, en Holebihuis Vlaams-Brabant, samen met het Instituut voor Tropische geneeskunde Antwerpen, AIDS referentiecentrum Leuven, Universitair Ziekenhuis Leuven en Sensoa, een campagne uit om risicogroepen aan te zetten zich op HIV te laten testen.

Ons huis

Holebihuis Vlaams-Brabant verbindt de verenigingen die werken rond holebi’s en transgenders in de provincie, tot één open huis voor seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

Samen met de lokale verenigingen, werken we actief en structureel mee aan een lokaal SOGI-beleid, en zetten we ons in om mensen samen te brengen rond SOGI-thema’s. Soms met de nadruk op informatie en emancipatie, soms met de nadruk op gezelligheid en samenhorigheid. Maar altijd open, en altijd fijn.

Vanaf het begin vormen SOA- en HIV- preventie en ‘safe sex’ binnen het huis een vast onderdeel van onze werking.  De nationale campagnes worden in het Holebihuis altijd ondersteund en overgenomen van onze partners.  Holebihuis Vlaams-Brabant organiseert acties waarop condooms verspreid worden, en werkt al jaren mee aan de Take Care acties vóór Wereldaidsdag op 1 december.

In 2012 werd het idee gelanceerd om een stapje verder te gaan, om binnen de provincie een initiatief te ontwikkelen en hiermee een leegte en een noodzaak op te vullen die er naar ons gevoel was.  Door samen te zitten met de provinciale diensten voor Welzijn en Gezondheid, werd uiteindelijk deze test- en registratiecampagne geboren.

Zoals in al onze acties, rekent Holebihuis Vlaams-Brabant voor deze campagne volledig op zijn enthousiaste vrijwilligers.  Een jaar lang met vrijwilligers rond dit thema werken, heeft ruimte geopend voor discussie, voor nieuwe ervaringen en helpt om HIV uit de taboesfeer te halen die er nog steeds rond bestaat.

Niet iedereen in de holebitra-wereld is even goed geïnformeerd over HIV, de risico’s, het belang van opvolging,…  Samen met onze partners willen we het bewustzijn rond HIV en gezondheid bij homo’s weer wat vergroten.  Hiervoor trekken onze vrijwilligers rond op verschillende locaties in de provincie, bieden we een website aan met informatie en doorverwijzing, en zijn er infopaketten vertrokken naar de huisartsen in de provincie.

Persberichten

De start van onze campagne kreeg ook de nodige aandacht in de media.  Hieronder een greep uit de verschenen berichten.

http://www.holebihuis.be/uploads/news/De_Morgen_-_lancering_HIV_campagne_2014.pdf

http://www.holebihuis.be/uploads/news/HLN.be_-_lancering_HIV_campagne_2014.pdf

http://www.holebihuis.be/uploads/news/Metro_-_lancering_HIV_campagne_2014.pdf

http://www.holebihuis.be/uploads/news/Nieuwsblad.be_-_lancering_HIV_campagne_2014.pdf

Bericht gepubliceerd op
03 november 2014

Word een UniQue vrijwilliger!

Wist je dat Regenbooghuis UniQue volledig draait op vrijwilligers? Ook jij kan ons helpen.

Op zoek naar een vergaderlocatie?

De zalen in UniQue zijn te huur aan vriendenprijzen.