Draaiboek Suicidepreventie

Suïcidale gedachten en pogingen zijn geen zeldzaam fenomeen. Daarbij zien we dat LHBTQI* een verhoogde risicogroep vormen. Verschillende specifieke factoren maken deze doelgroep kwetsbaarder; LHBTQI*personen staan voor extra uitdagingen in vergelijking met anderen. Zo is er het coming-out proces met daarbij mogelijks negatieve reacties, geïnternaliseerde LHBTQI*fobie, het meemaken van holebifoob- of transfoobgeweld, het gebrek aan sociale steun en het minder op zoek gaan naar professionele hulp met daarbij de angst om niet begrepen te worden door de hulpverlener.

De kans is dus niet onbestaande dat je als vrijwilliger ooit met dit onderwerp geconfronteerd wordt. Dit draaiboek dat we samen met psychologenpraktijk CGG Passant ontwikkelden, biedt je alvast een eerste houvast om hiermee om te gaan. Op die manier hopen we gevallen van suïcide te voorkomen.

Suïcide is een erg ingewikkeld proces dat door vele factoren wordt beïnvloed en nooit een enkele oorzaak heeft. Dit draaiboek zal je dan ook niet in staat stellen om iemands suïcidale klachten te behandelen of te laten verdwijnen. Het heeft wel als doel om je te helpen signalen van suïcide te herkennen, over suïcide te praten en iemand op weg te helpen naar verdere hulpverlening.

Vergeet ten slotte ook niet dat je er niet alleen voor staat als iemand naar jou toekomt met suïcidale klachten. Met dit draaiboek als leidraad willen we een laagdrempelige en breed gedragen aanpak van suïcidepreventie opbouwen waar iedereen zich door gesteund kan voelen.

Klik hier om het draaiboek te downloaden

 

Word een UniQue vrijwilliger!

Wist je dat Regenbooghuis UniQue volledig draait op vrijwilligers? Ook jij kan ons helpen.

Op zoek naar een vergaderlocatie?

De zalen in UniQue zijn te huur aan vriendenprijzen.